
Diet plan during cancer(कैंसर के दौरान आहार योजना)
Whenever you are recovering from a major illness and want to recover completely and boost your im…
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Whenever you are recovering from a major illness and want to
recover completely and boost your immune system, you need to look at your diet
first, along with the medications. Physicians have acknowledged that it has a
major role to play in reducing the risk of cancer and preventing its spread
once it has spread.
Research has long been done on the diet of cancer patients
who are undergoing radiotherapy or chemotherapy. Certain vegetables or fruits
in particular help prevent the growth of their cancer cells, as well as the
side effects of treatment. They are discussed above -
1. Apples: Apples contain a variety of phytochemicals such
as catechins, fluoridizines, chlorogenic acids, all of which are extremely
powerful antioxidants. Apple is a great source of dietary fiber. This fiber and
polyphenols work together to stop the growth of cancer cells. Many studies have
shown that regular apple consumption reduces the risk of estrogen receptors,
which can lead to breast cancer.
2. Oranges: Citrus fruits, especially tamarind, have
anti-tumor production in oranges. Studies have shown that people who eat citrus
fruits one by one have a much lower risk of lung, colorectal and stomach
cancer. Even those who are undergoing cancer treatment can eat it. This is
because citrus fruit nebulatin and ascorbic acid prevent tumor growth.
3. Cranberry: During cancer treatment, doctors recommend
cranberry khoya in certain cases. These include arsolic acid and
pryanthocyanidins. Regular play reduces the risk of breast, colon, cervical,
lung cancer, oral cancer, prostate ronal cancer, ronal cancer, glioblastoma,
leukemia. Cranberries inhibit the growth of cancer cells in the prostate and
various intestinal lining. Therefore, it is not possible to give the same
result in all cases.
4. Berries: Berries contain vitamins A, C, folate, calcium,
selenium, complex phenols, phytosterols. The antioxidant blueberry, called
resveratrol, is abundant. It has anti-cancer ingredients. It reverses the
inflammation of cancer cells.
The multiple health benefits of resveratrol obtained from
red grapes are present. It can be given to patients on chemotherapy.
What to do if you went hungry during cancer treatment?
Eat a lot and divide the whole day's food into five or six
small meals. If you are very hungry, eat a high protein diet.
Keep high calorie foods and beverages on hand. How to move
the body as much as you can, so that I get hungry.
What to do if you feel nauseous and vomit?
Eat little by little
Eat cold, light meals
Eliminate high fat, oily, extra sugary foods.
Eat beverage in the middle of two mills without eating
beverage with the mill.
Do not eat until vomiting subsides. Start eating slowly with
orange cranberry juice.
Hindi Translation(हिंदी अनुवाद):-
जब भी आप एक
बड़ी बीमारी से उबर रहे
हैं और पूरी तरह
से ठीक होना चाहते
हैं और अपनी प्रतिरक्षा
प्रणाली को बढ़ावा देना
चाहते हैं, तो आपको
दवाओं के साथ-साथ
पहले अपने आहार को
देखना होगा। चिकित्सकों ने स्वीकार किया
है कि कैंसर के
खतरे को कम करने
और इसके फैलने से
रोकने के लिए इसकी
प्रमुख भूमिका है।
लंबे
समय से कैंसर के
रोगियों के आहार पर
शोध किया गया है
जो रेडियोथेरेपी या कीमोथेरेपी से
गुजर रहे हैं। कुछ
सब्जियां या फल विशेष
रूप से उनके कैंसर
कोशिकाओं के विकास को
रोकने में मदद करते
हैं, साथ ही उपचार
के दुष्प्रभाव भी। वे ऊपर
चर्चा कर रहे हैं
-
1. सेब:
सेब में विभिन्न प्रकार
के फाइटोकेमिकल्स होते हैं जैसे
कैटेचिन, फ्लोरिडिज़ाइन, क्लोरोजेनिक एसिड, ये सभी बेहद
शक्तिशाली एंटीऑक्सिडेंट हैं। सेब आहार
फाइबर का एक बड़ा
स्रोत है। यह फाइबर
और पॉलीफेनोल कैंसर कोशिकाओं के विकास को
रोकने के लिए एक
साथ काम करते हैं।
कई अध्ययनों से पता चला
है कि नियमित रूप
से सेब का सेवन
एस्ट्रोजन रिसेप्टर्स के जोखिम को
कम करता है, जिससे
स्तन कैंसर हो सकता है।
२। संतरे: खट्टे फल, विशेष रूप
से इमली, संतरे में एंटी-ट्यूमर
उत्पादन होता है। अध्ययनों
से पता चला है
कि जो लोग एक-एक करके खट्टे
फल खाते हैं, उनमें
फेफड़े, कोलोरेक्टल और पेट के
कैंसर का खतरा बहुत
कम होता है। यहां
तक कि जो कैंसर
के इलाज से गुजर
रहे हैं वे इसे
खा सकते हैं। ऐसा
इसलिए है क्योंकि साइट्रस
फ्रूट नेबुलैटिन और एस्कॉर्बिक एसिड
ट्यूमर के विकास को
रोकते हैं।
३। क्रैनबेरी: कैंसर के उपचार के
दौरान, डॉक्टर कुछ मामलों में
क्रैनबेरी खोये की सलाह
देते हैं। इनमें आर्सेलिक
एसिड और प्रैंथोसाइनिडिन शामिल
हैं। नियमित रूप से खेलने
से स्तन, बृहदान्त्र, गर्भाशय ग्रीवा, फेफड़े का कैंसर, मुंह
का कैंसर, प्रोस्टेट का कैंसर, रोनल
कैंसर, ग्लियोब्लास्टोमा, ल्यूकेमिया का खतरा कम
हो जाता है। क्रैनबेरी
प्रोस्टेट और विभिन्न आंतों
के अस्तर में कैंसर कोशिकाओं
के विकास को रोकता है।
इसलिए, सभी मामलों में
एक ही परिणाम देना
संभव नहीं है।
४। जामुन: जामुन में विटामिन ए,
सी, फोलेट, कैल्शियम, सेलेनियम, जटिल फिनोल, फाइटोस्टेरोल
होते हैं। रेसवेराट्रॉल नामक
एंटीऑक्सीडेंट ब्लूबेरी प्रचुर मात्रा में होता है।
इसमें कैंसर रोधी तत्व होते
हैं। यह कैंसर कोशिकाओं
की सूजन को उलट
देता है।
लाल
अंगूर से प्राप्त रेसवेराट्रॉल
के कई स्वास्थ्य लाभ
मौजूद हैं। यह कीमोथेरेपी
पर मरीजों को दिया जा
सकता है।
कैंसर
के इलाज के दौरान
भूख लगने पर क्या
करें?
बहुत
खाने के बाद, भोजन
को पूरे दिन में
पांच या छह छोटे
भोजन में विभाजित करें।
अगर आपको बहुत भूख
लगी है, तो एक
उच्च प्रोटीन आहार खाएं।
हाथ
पर उच्च कैलोरी खाद्य
पदार्थ और पेय पदार्थ
रखें। शरीर को जितना
संभव हो उतना स्थानांतरित
करने के लिए, ताकि
मुझे भूख लगे।
यदि
आप मिचली और उल्टी महसूस
करते हैं तो क्या
करें?
थोड़ा-थोड़ा करके खाएं
ठंडा,
हल्का भोजन करें
उच्च
वसा, टीवी, अतिरिक्त शर्करा वाले खाद्य पदार्थों
को हटा दें।
मिल
के साथ पेय पदार्थ
के बिना दो मिलों
के बीच पेय का
सेवन करें।
उल्टी
कम होने तक न
खाएं। नारंगी क्रैनबेरी रस के साथ
धीरे-धीरे खाना शुरू
करें।
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