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Veg Momo(वेज मोमो)

 

The recipe I am sharing today is very familiar to you. It is Veg Momo. It is one of the most popular fast food. This food is eaten by us or many others. But today I will teach you how to make this dish very easily which you can make when someone comes home or as a snack or as morning breakfast. All the ingredients to make this dish are easily available in our kitchen. So let's take a quick look at what the ingredients are needed.

Ingredients: -

1. Cabbage (crushed) - 1 (500 gm)

2. Gaza (crushed) - 2 (200 g)

3. Capsigum (crushed) - 1/2

4. Onion chopped - 1 large

5. Ginger chopped - 1/2 teaspoon

6. Garlic chopped - 1/2 teaspoon

7. Soya sauce - 3 tbsp

8. Chili sauce - 1 tbsp

9. 2 tablespoons of tomato sauce

10. Refined Oil - 2 tablespoons

11. Flour - 2 cups

12. Salt - to taste

 

First of all I will take 2 cups of flour and give 1 tablespoon of salt there. After that we will add 2 tablespoons of refined oil and after that we will mix the oil and salt very well with the flour. Once the oil and salt are well mixed, we will add a little water here. Normally when we make puri or parota we will make a dough here just like we make a dough. After making the dough, we will cover it for half an hour. At that time we will make stuffing for Momo.

 

For Momo's stuffing, we first put 1 tablespoon of refined oil in a hot pan. We need to let this oil warm him up a bit. After it gets hot, we will add onion, ginger and garlic in hot oil. Then I will add chopped cabbage, carrot and capsicum. We will mix it well. Once the spices are mixed quite well, we will add three teaspoons of soya sauce, 1 teaspoon of chili sauce and 2 teaspoons of tomato sauce to this mix. When the spices are fried, I will take it down with a little salt to taste.

 

Then we will make small pieces from the dough. Then we fill the dough with the prepared stuffing. We will now lightly oil the interior of the Momo Maker and then we will put all the stuffing doughs in the Momo Maker one by one as per the size of the Momo Maker. After that I will put Momo Maker on the stove and after 20 minutes I will take it down. And thats now our delicious veggie momo is ready.

 

Momo is done now, but Momo is still incomplete as long as it is not served with a delicious chutney. So I'll make make Momo Chutney. First I will put a little water in the pan then I will put two dried chillies in it and boil it a little. This time we will cut 3 tomatoes and then give the tomatoes in that water. After a while, I will pick the tomatoes and dried chillies and remove the peel on the tomatoes. Then I will make a paste of these tomatoes and dried chillies in a mixer. After that I will heat a little oil in a pan. I will add a little crushed garlic and ginger in it. Then add 1 teaspoon of soya sauce. After a while, I will put tomato and dried chilies paste in it. Then I will add a little sugar and salt. After stirring a little, when it becomes a gravy type our delicious Momo chutney is ready to serve.


 Hindi Translation(हिंदी अनुवाद):-

वेज मोमो

आज जो रेसिपी शेयर कर रहा हूँ, वह आपसे बहुत परिचित है। यह वेज मोमो है। यह सबसे लोकप्रिय फास्ट फूड में से एक है। यह भोजन हमारे या कई अन्य लोगों द्वारा खाया जाता है। लेकिन आज मैं आपको इस डिश को बहुत आसानी से बनाना सिखाऊंगा जिसे आप किसी के घर आने पर या स्टार्टर  के रूप में या सुबह के नाश्ते के रूप में बना सकते हैं। इस व्यंजन को बनाने की सभी सामग्री हमारी रसोई में आसानी से उपलब्ध है। तो आइए एक त्वरित रूप से देखें कि सामग्री की क्या आवश्यकता है।

सामग्री के: -

1. गोभी (काटा हुआ) - 1 (500 ग्राम)

2. गाजा (काटा हुआ - 2 (200 ग्राम)

3. शिमला मिर्च (काटा हुआ) - 1/2

4. प्याज के टुकड़ों - 1 बड़े

5. अदरक काटा हुआ - 1/2 चम्मच

6. लहसुन काटा हुआ - 1/2 चम्मच

7. सोया सॉस - 3 बड़े चम्मच

8. चिली सॉस - 1 बड़ा चम्मच

9. 2 बड़े चम्मच टोमैटो सॉस

10. रिफाइंड तेल - 2 बड़े चम्मच

11. मेडा- 2 कप

12. नमक - स्वाद के लिए

 

सबसे पहले मैं 2 कप मेडा लूंगा और वहां 1 बड़ा चम्मच नमक दूंगा। उसके बाद हम 2 बड़े चम्मच रिफाइंड तेल डालेंगे और उसके बाद हम मेडा के साथ तेल और नमक को अच्छी तरह मिलाएँगे। एक बार तेल और नमक अच्छी तरह से मिल जाने के बाद, हम यहाँ थोड़ा पानी डालेंगे। आम तौर पर जब हम पूड़ी या पैरोटा बनाते हैं तो हम एक मैदे का डो  तैयार करते हैं वैसे यहाँ भी ऐसा ही डो तैयार करना पड़ेगा  डो बनाने के बाद, हम इसे आधे घंटे के लिए ढक देंगे। उस समय हम मोमो के लिए स्टफिंग बनाएंगे।

 

मोमो की स्टफिंग के लिए, हमने पहले एक गर्म पैन में 1 बड़ा चम्मच रिफाइंड तेल डाला। हमें इस तेल को थोड़ा गर्म करने की जरूरत है। गर्म होने के बाद, हम गर्म तेल में कटे हुए प्याज, अदरक और लहसुन डालेंगे। फिर मैं कटा हुआ गोभी, गाजर और शिमला मिर्च जोड़ूंगा। हम इसे अच्छी तरह से मिलाएंगे। एक बार मसाला काफी अच्छी तरह से मिक्स हो जाए, हम इस मिश्रण में तीन चम्मच सोया सॉस, 1 चम्मच चिली सॉस और 2 चम्मच टमाटर सॉस डालेंगे। जब मसाला भून जाए, तो मैं इसे स्वाद के लिए थोड़ा नमक देने के बाद इसे हम उतर लेंगे 

 

फिर हम मैदे के डो से छोटे टुकड़े करेंगे। फिर हम तैयार स्टफिंग को इन छोटे छोटे मैडे के डो में भर देंगे अब हम मोमो मेकर के इंटीरियर को हल्का तेल देंगे और फिर हम मोमो मेकर के आकार के अनुसार एक-एक करके सभी स्टफिंग मोमो मेकर में डाल देंगे। उसके बाद मैं मोमो मेकर को स्टोव पर रखूंगा और 20 मिनट के बाद इसे नीचे उतारूंगा। और अब हमारी स्वादिष्ट वेजी मोमो तैयार है।

 

मोमो बनाना तो हो गया, लेकिन मोमो अभी भी अधूरा है जब तक इसे स्वादिष्ट चटनी के साथ नहीं परोसा जाये  तो मैं मोमो चटनी बनाऊंगा। पहले मैं कड़ाही में थोड़ा पानी डालूँगा फिर उसमें दो सूखी मिर्च डालूँगा और थोड़ा उबलने दूंगा  इस बार हम 3 टमाटर काटेंगे और फिर उस पानी में टमाटर देंगे। थोड़ी देर के बाद, मैं टमाटर और सूखे मिर्च गरमा पानी में से उठाऊंगा और टमाटर के ऊपर के पील को हटा दूंगा। फिर मैं इन टमाटरों और सूखे मिर्चों को मिक्सी में पेस्ट बनाऊंगा। उसके बाद मैं एक पैन में थोड़ा सा तेल गरम करूँगा। मैं इसमें थोड़ा बारीक़ कटे हुए लहसुन और अदरक डालूंगा  फिर 1 चम्मच सोया सॉस डालूंगा  थोड़ी देर के बाद,  में जो पहले  टमाटर और सूखे मिर्च का पेस्ट किया था उसे दाल दूंगा  फिर मैं थोड़ी चीनी और नमक मिलाऊंगा। थोड़ा हिलाए जाने के बाद, जब यह ग्रेवी टाइप हो जाएगा तो हमारी स्वादिष्ट मोमो चटनी परोसने के लिए तैयार है।


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